Jugozapadna Turska Featured

 • DATE 15/01/2021

JUGOZAPADNA TURSKA

“Tirkizna obala svijeta antike”

16.03.-21.03.2021. – 6 dana /5 noćenja 

Antalya-Myra-Kaş-Kalkan-Patara- Ölüdeniz -Fetiye-Dalyan-Akyaka-Bodrum-Efes-Izmir

Na jugozapadnom dijelu turske obale nalazi se jedan od najljepših i najautentičnijih kutaka Mediterana. Ta pokrajina nazvana Teke Peninsula je bila prije više od 4.000 godina, još u drevna vremena, poznata kao Likija. Ovaj djelić Svijeta je prekrasan prizor s neopisivo lijepom i čistom tirkiznom obalom ukrašenom otočićima i zaljevima, planinama koje sežu iznad 3.000 metara, rijekama, plodnim dolinama i mirisnim šumama. Ruševine brojnih antičkih gradova daju čitavoj pokrajini tajanstveni pečat. „Nema više toliko mjesta gdje neprestano caruje čarolija, a od svih koje poznajem obala Likije je najmagičnija“ 

CIJENA ARANŽMANA:    899,00 KM za uplate do 12.02.21

CIJENA ARANŽMANA: 1.049,00 KM za uplate nakon 13.02.21

 

U CIJENU URAČUNATO:
- prijevoz avionom Sarajevo-Istanbul- Antalija – Izmir -Istanbul –Sarajevo

- transfer aerodrom-hotel u Antaliji i hotel-aerodrom u Izmiru

- vožnja autobusom  visoke turističke klase tokom čitave ture
- smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (doručak+večera) 1 noć Antalija; 1noć Kalkan; 1 noć Dalyan; 1 noć Bodrum; 1 noć Izmir
- svi obilasci i razgledi  prema programu uz pratnju profesionalnog licenciranog vodiča na našem jeziku

- ulaznice u objekte

- organizacija putovanja

- pratilac grupe

- puto osiguranje  i osiguranje od otkaza puta uključeno u cijenu za osobe do 60 godina 

 

U CIJENU NIJE URAČUNATO:
- aerodromske taxe 360,00 KM (plaćaju se u agenciji)
- doplata za jednokrevetnu sobu -------210,00 KM
- Doplata za putno osiguranje i osiguranje od otkaza za osobe preko 60 godina  19,00 KM  
- ostale usluge koje nisu izričito navedene u ovom programu

Cijene izražene po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi. 

Program putovanja:  

1 DAN 16.03.2021      SARAJEVO – ISTANBUL – ANTALYA 

Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 11:40 h, slijetanje u Istanbul u 15:25 h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta na liniji TK 2418 u 17:20 h za Antaliju. Dolazak u Antaliju u 18:50 h, transfer do hotela. Dobrodošli u Antaliju, glavni grad Turskog Mediterana, moderan grad sa malim šarmantnim istorijskim centrom, velikim arheološkim muzejom, dugim sunčanim plažama, brojnim aktivnostima i fantastičnim pogledom na okolne planine i prelijepo more. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

II DAN 17.03.2021      ANTALYA-PHASELIS-MYRA-KAş-KALKAN

Doručak.Nakon doručka vožnja prema drevnom gradu Phaselis-u. Phaselis je smješten na prekrasnom mjestu s plažama i slikovitim liticama, u podnožju jedinstvene planine Tahtali (Olympos), iste one koju je Homer opisao u legendarnoj Ilijadi.  Phaselis su osnovali u 7. vijeku prije hrista kolonisti s otoka Rodosa, nudeći mještanima sušenu ribu umjesto zemlje. Kao rezultat toga, nastao je lički grad Phaselis koji se smatrao velikim naseljem i imao je tri morske luke - Istočnu, Srednju i Južnu. Godine 333. prije hrista grad je poklonio Aleksandru Velikom zlatnu krunu. U to vrijeme Phaselis je bio poznat po ljubičastom ulju i ružama. Većina ruševina datira iz rimskog i bizantskog razdoblja. Pozorište Phaselis, sagrađeno je na padini akropole, malo je, izgrađeno je po uzoru amfiteatra helenističkog doba. Pozornicu su podigli Rimljani. Na padinama iza sjeverne luke možete vidjeti nekropolu. Ako je vjerovati legendi, ovdje je pokopan Aleksandar Veliki. Najimpozantniji prizor u Phaselisu je akvadukt, umjetni kanal koji je grad opskrbljivao vodom iz izvora na sjevernom brdu.  Kupatila su također impresivna i nalaze se na području gradskog trga. Istoričari vjeruju da je idol Phaselisa bila Atena - božica mudrosti i rata. Arheolozi sugeriraju da je hram Atene još uvijek skriven pod zemljom, na području akropole, gdje sada raste šuma. 

Nakon obilaska putovanje nastavljamo prema drevnom antičkom gradu Myra – današnje Demre. Okrug Demre jedinstvena je kombinacija tragova drevne civilizacije, prekrasnih planinskih pejzaža i azurnih morskih voda.

Nemoguće je navesti tačno razdoblje formiranja grada, ali poznato je da prvi spomenici svijeta potiču iz 4. vijeka prije hrista. Tada je grad bio dio prosperitetne ličke države i čak je bio i glavni grad. Crkva Svetog Nikole je nastala u razdoblju od 300 do 343 godine prije hrista; glavni biskup Myra bio je sveti Nikola, kojeg također nazivaju čudotvorcem. Prije svega, poznat je kao zaštitnik nevino osuđenih, zaštitnik mornara i djece. Prema drevnim spisima, sv. Nikola, koji je nekad živio na teritoriju moderne Demre, potajno je djeci donosio darove za Božić. Zbog toga je dobio ime Djeda Mraza kojeg svi poznajemo.

Nakon kraće pauze nastavljamo prema drevnom antičkom gradu Myra. Sjeverozapadna padina planine koja uokviruje Demre postala je prebivalište za poznate ruševine ličkih grobnica. Objekat je zid visine više od 200 metara, podignut iz ciklopskih kamenih blokova, gdje se nalaze brojne drevne grobnice. Neki od njih su izgrađeni u obliku kuća, drugi idu duboko u litice i imaju otvore za vrata i prozore. Mnoge su grobnice stare preko 2000 godina. Likijci su vjerovali da nakon smrti osoba leti na nebo. I zato su vjerovali da što je veći ukop napravljen od zemlje, brže će duša moći ići na nebo. U pravilu su plemeniti i imućni ljudi pokopani na samom vrhu, a dolje su poredane grobnice za manje imućne stanovnike Likije. Do danas ovaj spomenik čuva zamršene likijske natpise… Nedaleko od grobnica nalazi se još jedna drevna građevina - grčko-rimski amfiteatar, koja je sagrađena u 4. vijeku nove ere. Prije dolaska Rimljana u Likiju, Grci su vladali njenim teritorijem i upravo su oni podigli ovu klasičnu pozorišnu zgradu. Tokom istorije, građevina je uništena više puta od prirodnih elemenata, poput potresa ili poplava, ali uvijek je obnavljana. Kad su državu osvojili Rimljani, izvršili su promjene u zgradi amfiteatra i zato se danas smatra grčko-rimskom građevinom. Pozorište je dizajnirano za 10 hiljada gledalaca. U stara vremena, ovdje su se održavale grandiozne pozorišne predstave i gladijatorske borbe. Zgrada je sačuvala tako izvrsnu akustiku da se čak može čuti šapat s pozornice.

Putovanje nastavljamo prema malenom gradiću Kaş-u, minijaturni grad smješten na raskrsnici Sredozemnog i Egejskog mora na jugozapadu Turske. Uokviren planinama i borovim šumama sa zapada, sjevera i istoka, grad je prilično zatvoreno područje s ugodnom atmosferom. U prijevodu s turskog jezika, Kaş znači "obrva", a zaista, ako gledate s visine, njegov je oblik vrlo sličan obliku obrve. Kas ima prilično bogatu istoriju, osnovan je u 4. vijeku prije hrista u državi Likija i u te dane se zvao Antifellos. Kao veliki lučki grad imao je ogromnu važnost za trgovinu, zbog čega je često bio meta gusarskim napadima. Do 1923. ovdje su vladali Grci, nakon čega su napustili ove teritorije, koji su prešli u posjed Turaka. Kas je jedinstveni turski kutak, koji se sastoji od središta, starog grada i poluotoka Chukurbag. Minijaturne snježnobijele kuće, raštrkane po slikovitim padinama, glatko se slijevaju u tirkizne morske vode, stvarajući jedinstven romantični ugođaj. Nakon obilaska nastavljamo prema gradiću Kalkan. Po dolasku u Kalkan smještaj u hotel. Večera, noćenje.  

III DAN 18.03.2021    KALKAN – PATARA- ÖLÜDENİZ-FETHIYE-DALYAN 

Doručak. Nakon doručka krećemo u obilazak grada. Slikoviti grad Kalkan (ili u prijevodu sa turskog “okrugli štit") nalazi se na poluotoku Teke. Do 19. vijeka na mijestu modernog grada nije postojalo naselje, ali zaljev u kome se sad nalazi grad bio je aktivno korišten kao sklonište brodova za vrijeme jakih oluja. U doba osmanskog carstva, ovdje se pojavila luka, koja se zvala Kalamaki. Ovo mjesto je bilo jedno od najvažnijih luka na trasi trgovine morem. Početkom 20. vijeka Kalkan je izrastao u veliko ribarsko mjesto. Nakon obilaska nastavljamo prema 11 km udaljenoj Patari, grad na moru sa najdužom pješčanom plažom od 18 kilometara! Nedaleko su likijski grobovi i rimske iskopine, a kao pravi grad sa bogatom istorijom ima i zaliv još iz vremena Aleksandra velikog. Tokom Rimske imperije Patara je bila važan trgovački grad, a kasnije i hrišćanski centar. Ipak, Patara je najpoznatija kao mjesto u kojem je rođen Deda Mraz - ili Sveti Nikola. Kroz Pataru je prošao i Sveti Pavle tokom svog hodočašća, a bizantijski period ostavio je velike tragove na ovo mjesto. Tokom narednih vijekova Patara je polako gubila na značaju, ne samo zbog stalnih upada gusara, već i raznih zaraznih bolesti koje su harale u srednjem vijeku. U luku je stizalo sve manje brodova, a arheološke iskopine, koje ćemo posjetiti, pokazuju da je ovdje bilo javnih kupatila, parlament, svjetionik, hram, crkva, glavni trg, pa čak i saobraćajni znaci. Putovanje nastavljamo prema zaljevu Ölüdeniz – plavoj laguni i gradu Fethiye. Fethiye mjesto smješteno na jugozapadu Turske u podnožju ličkih planina, prekriveno cedrovim i borovim šumama. Grad leži na ruševinama drevne luke Telmes, koja je postojala od 5-4 vijeka prije hrista, a uništena je u potresu 1857. godine. Nekada su tu bili Aleksandar Veliki i Nearch, ali grad je dobio svoje moderno ime u čast pilota po imenu Fethi Bey. Nakon obilaska nastavljamo prema gradu Dalyan. Po dolasku u Dalyan smještaj u hotel. Večera, noćenje.

IV DAN 19.03.2021     DALYAN- AKYAKA- BODRUM 

Doručak. Nakon doručka krećemo u obilazak grada…. Dalyan (ili u prijevodu sa Turskog “mreža za ribe”) Dalyan se nalazi u delti isto imene rijeke, između popularnih turskih odmarališta Fethiye i Marmarisa. U davna vrenena Dalyan je bio jednostavno ribarsko selo, ali zahvaljujući svojim jedinstvenim znamenitostima pretvorilo se u prekrasno naselje. Dalyan se nalazi na mjestu drevnog grada Kaunosa, koji je postojao prije našeg doba. Kaunos je bio razvijen i bogat grad, kao i veliki zaliv na Egejskom moru. Dalyan je također poznat kao grad u kojem se nalazi ostrvo kornjača. Plaža Iztuzu je mjesto za ogromne morske kornjače, koje se zovu Caretta Caretta iz nepoznatih razloga, ti gmizavci su odabrali ovu plažu za polaganje svojih jaja i dolaze ovdje stotinama godina. Dolazeći u Dalyan, možete se diviti jedinstvenom ostrvu kornjača i čak hraniti ove životinje rukama. Treba napomenuti da se kohta-kohta-korit ne pojavljuje uzalud na plaži Iztuzu, to je jedno od ekološko najčistijih ljetovališta u Turskoj. Nakon obilaska nastavljamo prema gradu Akyaka, mjestu gdje se možete družiti sa prirodom. Svi objekti u gradu su izgrađeni od drveta. Rijeka Aznak u Akyaki imaju šarmantno okruženje i miran tok koji će iscrpiti vašu negativnu energiju. Možete slikati i gledati ribe kako prolaze, prošetati gradom i vidjeti njegove skromne kuće i male ulice sa svim bugenvilijama  jedna pored druge, pokazujući njegovu ljepotu. Nakon obilaska nastavljamo prema Bodrumu. Po dolasku u Bodrum smještaj u hotel. Večera, noćenje.  

V DAN 20.03.2021     BODRUM – EFES – IZMIR 

Doručak. Nakon doručka polazimo u obilazak grada. Prvi spomen grada na mjestu Bodruma datira iz 5. vijeka prije hrista. Na području današnjeg grada bio je stari Halikarnas, tada glavni grad Carie. Ovaj drevni grad bio je poznat po svom mauzoleju koji se smatra jednim od sedam svjetskih čuda. Nakon jakog zemljotresa, mauzolej je uništen i Halikarnas je otišao u zaborav. 1402. godine došli su križari, koji su izgradili dvorac, koristeći kamenje drevnog mauzoleja. 1522 g. Bodrum su osvojile Osmanlije. Nakon obilaska tvrđave nastavljamo prema drevnom gradu Efesu antičkom biseru. Brojnim arheološkim istraživanjima otkriveni su materijalni dokazi koji svjedoče o tome da je područje Efesa bilo nastanjeno još u poznom bronzanom dobu. Predanje kaže da su grad osnovale grčke mitske ratnice Amazonke. Kasnije su njime upravljali Jonjani, Persijanci, bio je u sastavu Likijskog kraljevstva, čiji vladar Krez je podigao čuveni Artemidin hram. Zatim ga osvaja Aleksandar Makedonski, da bi 129. godine prije hrista njime zavladali Rimljani, za čije vladavine je doživio svoj vrhunac. Efes je na svom vrhuncu bio glavni grad rimske provincije Male Azije i jedna od najvećih komercijalnih luka antičkog svijeta. Prema nekim autorima, u svojoj zlatnoj epohi Efes je predstavljao najveći trgovački centar čitave Azije. Arheolozi procjenjuju da je u doba svog procvata imao oko 250.000 stanovnika, što ga je činilo drugim najvećim gradom rimske imperije, odmah poslije Rima. To je takođe bio jedan od najraskošnije uređenih gradova.

Efes je bio i važan centar ranog hrišćanstva, mjesto gde je apostol Pavle širio propovjedi o jednom bogu – Isusu Hristu i gde je nastalo Jovanovo jevanđelje. Takođe, u njemu je 431. godine održan Treći Vaseljenski sabor. U Efesu su živjele i često svraćale u njega mnoge važne ličnosti iz drevnih vremena, poput Aleksandra Makedonskog, Kleopatre, Marka Antonija, apostola Pavla, Djevice Marije, Jovana Bogoslova i mnogih drugih. Jedan od najznačajnijih antičkih filozofa, Heraklit Mračni, rođen je i živio je u Efesu. Danas je Efes jedan od najbolje očuvanih antičkih gradova na Mediteranu, koji se može pohvaliti najvećom kolekcijom rimskih relikata na svijetu. Na žalost, iz grčke epohe nije mnogo toga ostalo, ali je zato rimska zaostavština jako bogata. Nakon obilaska Efesa putovanje nastavljamo prema Izmiru. Po dolasku u Izmir smještaj u hotel. Večera, noćenje.

VI DAN 21.03.2021 IZMIR –ISTANBUL – SARAJEVO 

Doručak. Nakon doručka polazimo u obilazak grada. Izmir je drevni grad osnovan prije više od 3500 godina, u antička vremena se zvao Smirna. To je grad maslina, smokava i grožđa sa bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem. Izmir je svoj najveći procvat doživio za vrijeme Ahajskog perioda i perioda Aleksandra Velikog kad grad postaje metropola. Grad kasnije pada u ruke Rimskog carstva, Bizantije, a njegov značaj se smanjuje razvojem Konstantinopolja. U centru Izmira se može pronaći nekoliko spomenika. Najvažniji je svakako spomenik Kemalu Ataturku, koji je okrenut ka zapadu i predstavlja prvog predsjednika Turske Republike na konju sa sabljom. Na centralnom gradskom trgu se nalazi simbol grada – Sahat kula, izgrađena kao poklon sultanu “Aleksandrijskim stilom” i Konak džamija, jedna od najmanjih, ali po ljepoti i značaju najvažnijih za tursku vjeru i kulturu. Naakon obilaska transfer prema aerodromu. Poslje pasoške i carinske kontrole let za Istanbul TK 2325 u 15:20h slijetanje u Istanbul u 16:40h nastavak leta za Sarajevo TK 1025 u 19:25h. Slijetanje u Sarajevo u 19:25h po lokalnom vremenu. Kraj usluge.

 Važne napomene: 

 • Organizator “V.I.P.TRAVELS”zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
 • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužana   pismeno obavijestiti putnike.
 • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA: 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
 • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
 • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
 • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
 • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
 • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
 • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
 • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 50% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 21 dana prije polaska.

Želite da saznate neke zanimljivosti o Turskoj? 

 1. Turska ima jedan od najvećih šoping centara na svijetu

U pitanju je istanbulski Veliki bazar, poznatiji kao Kapali Čaršija, koji datira još iz 1455. godine i koji je napravljen brzo nakon što su Otomani osvojili tadašnji Konstantinopolj. Veliki bazar se godinama mijenjao, ali je uvijek opstajao, te se danas u njemu može pronaći nevjerovatnih 3 000 prodavnica, raspoređenih kroz 61 ulicu. Koliko je sam bazar popularan, dovoljno govori podatak da je 2014. godine bio najposjećenija atrakcija na svijetu, sa oko 91 milion posjeta.

 1. Nemojte se iznenaditi ako u Turskoj kaodezert dobijete piletinu.

Tavuk göğsü, ili puding od ptičijih prsa, jedan je od specijaliteta kuhinje Turske. U pitanju je poprilično neobičan spoj kuhane piletine sa mlijekom, šećerom i cimetom, a ako je vjerovati lokalcima, kažu da je odličnog okusa. Ne znamo da li im je ipak vjerovati.

 1. U jednom malom selu na sjeveru Turske, postoji jedan poseban jezik, jezik zviždanja.
 2. Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u Turskoj. 

Uz to, on nije jedini svetac koji je rođen u Turskoj. Sveti Đorđe rođen je u Kapadokiji, sveti Pavle u gradu Tarsusu u blizini Mersina, na jugu zemlje, a prorok Abraham u gradu Urfi.

 1. 5. Iako Holandiju često povezuju salalama, Turska je ipak ta koja ih je podarila svijetu.

Iako se ne zna tačno gdje su prve lale uzgajane, ali ovaj cvijet svijetu je predstavljen još u doba Osmanskog carstva. Prve lukovice je flamanski ambasador sa dvora Sulejmana Veličanstvenog u 16. vijeku odnio u Holandiju. Osim toga, Evropa Turskoj duguje zahvalnost i za kafu, višnje i još mnogo toga.

 1. Prije nekoliko stotina godina, žene u Turskoj su se mogle legalno razvestiod svog muža, ukoliko im ne bi napravio dovoljno kafekoliko su željele.
 2. Novorođenčad u Turskoj štite između ostalog tako što bebe “posole”. Ovaj običaj podrazumijeva da se beba po tijelu istrlja solju, jer se vjeruje da će je to zaštititi od svega što bi moglo da joj naudi.
 3. Možda zvuči nevjerovatno, ali u Turskoj postoji čak 82 693 džamije.S obzirom da Turska ima 82 miliona stanovnika, to znači da na svakih 1000 stanovnika, ide po jedna džamija.
 4. Iako se možda nekom turski jezik ne čini previše težak, najduža riječ u turskom ima čak 70 slova. U pitanju je riječm uvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine, koja u prijevodu znači “djeluje kao da ste od onih koje nećemo moći da naučimo da stvaraju neuspješne”. Šta god to značilo.
 5. Čak 77 % svih lješnjakakoji se izvezu u svijet, dolaze iz Turske.
 6. Ukupno 13 mjesta u zemljise nalazi na popisu UNESCO – ove kulturne baštine. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih se Turska nalazi u prvih 10 zemalja u svijetu po broju turista.
 7. Osim ovih 13, u Turskoj se nalaze 2 od 7 čuda antičkog svijeta.U pitanju su Artemidin hram u EfesuMauzolej u Halikarnasu, izgrađen između 353 i 350 godine prije nove ere.
 8. Zanimljivo je da Turska važi za jednu od zemalja sa najmlađom populacijom u ovom dijelu svijeta. Naime,više od pola stanovnika zemlje, ima manje od 30 godina,a oko 24% populacije, ima manje od 14 godina. Svega 8,5% popualcije starije je od 65 godina.
 9. Vjerovali ili ne, u Turskoj postoji grad koji nosi ime Batman. Međutim, u pitanju nije mali grad već mjesto sa oko 350 000 stanovnika. Da je Batman u Bosni i Hercegovini, bio bi uz Sarajevo najveći grad u državi.
 10. Sve do 1934., većina Turaka nije imala prezime. Kao i mnoge druge stvari i ta je promijenjena reformama ‘najvećeg sina turskog naroda’ Mustafe Kemala Ataturka!
 11. Čuveni most na Bosforu koji povezuje dva kontinenta, nastao je kao ideja još u srednjem vijeku. Prema istorijskim izvorima, najveći genije tog vremena, Leonardo da Vinči 1503. godine napravio je planove za gradnju mosta preko Bosfora, koji ipak nisu bili realizovani, zbog nemogućnosti da se u to vrijeme napravi takva konstrukcija.
 12. Slijepi pjesnik Homer, rođen je u gradu Izmiru na zapadnoj obali Turske. U svom epu Ilijadi, smjestio je Troju, na mjesto koje se nalazi sjeverno od Izmira.
 13. ‘Veni, vidi, vici’rekao je jednom prilikom Gaj Julije Cezar. A da li znate da su te riječi izgovorene upravo na području današnje Turske?
 14. Ili to da je Aleksandar Veliki odvezao Gordijev čvoru jednom mjestu u blizini današenje Ankare.

Legenda kaže da je u frigijskom gradu Gordiji postojao vrlo zapetljan čvor, a vjerovalo se da će onaj tko ga raspetlja zavladati svijetom. Prema legendi, enigmu je riješio Aleksandar Veliki, koji je prvo pokušao naći neki kraj užeta, ali kad je uvidio da je to nemoguće, jednostavno je presjekao čvor. Upravo zbog toga se danas gordijski čvor koristi kao sinonim za veliki problem koji se vrlo lako rješava.

 1. Kao nacionalni heroj zemlje, bez dileme izdvaja se Mustafa Kemal Ataturk, otac svih Turaka i prvi predsjednik moderne Turske republike. Ataturk je služio na ovoj funkciji u periodu od 1923. do 1938. godine, a za vrijeme svoje vladavine, uspio je da na ruševinama jednog gotovo uništenog carstva, stvoriti moćnu i nezavisnu zemlju. Ukinuo je funkciju sultana i diskriminaciju nad ženama.Smanjio je ulogu vjere u odlučivanju, te otvorio jako veliki broj besplatnih škola širom zemlje, a u jako kratkom periodu, od većinski nepismenog stanovništva jedne zemlje, stvorio je jedan veoma obrazovan i školovan narod.
 2. Nacionalni sport Turske jehrvanje u ulju.
 3. Zemlja ima jednu od najvećih populacija korisnika Facebooka. Čak 97% stanovništva,priznalo je da koristi Facebook.
 4. Iztuzu plažajedno je od najvažnijih mjesta u svijetu za uzgajanje kornjača, te veoma važno mjesto za očuvanje ove životinjske vrste.
 5. Ezop, nadaleko poznat po svojim mnogobrojnim basnama, rođen je u Anadoliji.
 6. Zanimljivosti o Turskoj nastavljamo podatkom da je Istanbuljedini grad na svijetu koji se nalazi na dva kontinenta.
 7. Gobekli Tepe, i dalje prilično nepoznat lokalitet u gradu Šanliurfa (Urfa) predstavlja najstarije mjesto bogosluženja do sada otkriveno. Naime, vjeruje se da kompleks datira još iz 7500 – 6000 godine p.n.e.
 8. Neke od prvih najpreciznijih svjetskih mapa izradio je poznati Turski kartograf i moreplovac Piri Reis u 16 vijeku.

Dodatne informacije

 • Polazak:: Tuesday, 16 March 2021
 • Povratak:: Sunday, 21 March 2021
 • Cijena:: od 899,00 KM

Kontakt informacije

 • Zelenih Beretki bb (Gazi Husrev-begov bezistan) 71000 Sarajevo, BiH
 • +387 (0)33 44 39 00 +387 (0)33 27 18 00

VIP Travels aplikacija

Sve naše ponude
samo dodir od vas

Top