Lisabon i Porto Featured

 • DATE 17/06/2024

 PORTO I LISABON

15.10. – 22.10.2024.  -    8 dana / 7 noćenja – avionom

 

Cijena aranžmana: 

1.999,00 KM- po osobi u dvokrevetnoj sobi

2.869,00 KM- po osobi u jednokrevetnoj sobi

Kalkulacija rađena na bazi minimum 25 uplata. U slučaju manjeg broja uplata cijena se uvećava za 100,00 KM

Cijena aranžmana uključuje:

 • Avio karta na relaciji Sarajevo-Porto -/- Lisabon-Sarajevo (Austrian airlines/Lufthansa)

 • Kofer do 23 kg po osobi + ručni prtljag do 7kg

 • Smještaj u Portu u hotelu 3*, na bazi 3 noćenja sa doručkom

 • Smještaj u Lisabonu u hotelu 3*, na bazi 4 noćenja sa doručkom

 • Lokalni vodič tokom boravka prema programu

 • Panoramski razgled Porta

 • Obilazak Batalhe sa uključenom ulaznicom i obilazak Fatime

 • Transfer aerodrom-hotel u Portu i hotel-aerodrom u Lisabonu

 • Svi transferi autobusom prema programu

 • Boravišna taksa u Portu i Lisabonu

 • Organizacija putovanja i pratilac grupe

 

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • Aerodromske takse 340,00 KM
 • Ručkovi i večere 
 • Ostale usluge koje nisu navedene u programu
 • Napojnice za vodiča i vozača 40,00 KM (obavezna doplata u agenciji)
 • Putno-zdravstveno osiguranje: 16,00 KM za osobe do 60 godina; 32,00 KM za osobe od 60 do 70 godina; 48,00 KM za osobe od 70 do 80 godina
 • Osiguranje od otkaza 90,00 KM, pokriva kompletan iznos aranžmana (ostvaruje se samo uz uplatu putnog-zdravstvenog osiguranja)

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN

 15. oktobar / utorak

SARAJEVO  - PORTO

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo 2 sata prije leta. Let za Porto preko Beča u 06:10h. Dolazak u Porto u 12:40h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, odlazimo na panoramski razgled grada Porta, kako biste se upoznali sa ovim predivnim gradom. Nakon panoramskog razgleda odlazak u hotel i prijava u sobe. Slobodno poslijepodne.  Noćenje. 

2. DAN

 16. oktobar / srijeda

PORTO

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili (fakultativno) izlet cjelodnevni obilazak Porta. Posjetićemo “Stock Excange Palace”, ili kako se sada zove “Palácio da Bolsa”, zgradu iz 19. vijeka u vlasništvu trgovačkog udruženja Porto, a nalazi se u bivšem privrednom i trgovačkom srcu Porta. Palača više ne djeluje kao berza, ali ostaje sjedište Udruge i uglavnom se koristi za velike događaje, poput službenih prijema. 1957. godine kraljica Elizabeta II je primljena u Palácio da Bolsa, na velikoj ceremoniji.

Sagrađena je 1842. godine, nad ruševinama nekadašnjeg samostana St.Francis, koji je spaljen 1833. godine, za vrijeme građanskog rata. Između 1833. i 1842. godine, portonski biznismeni bavili su se trgovinom na ulicama, jer nisu imali nijednu zgradu za to, pa su koristili ovu palaču za te potrebe. Dalje ćemo obići Crkvu Svetog Franciska, koja je najpoznatiji gotički spomenik u Portu. Poznata je po svojoj izuzetnoj unutrašnjoj baroknoj dekoraciji. Nalazi se u historijskom centru grada i pod zaštitom je UNESCO-a.

Srednjovjekovna jezgra grada naziva se Ribeira i savršena je tačka za odmor ili ručak. Prošetaćemo ulicama Ribeire i otkriti njenu čar i šarene kuće kako bismo upili pravu atmosferu Porta.

Povratak u hotel. Noćenje. 

3. DAN

 17. oktobar / četvrtak

PORTO – AVEIRO 

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili (fakultativno) izlet u Aveiro, poznat još pod nazivom Venecija Portugala. Uske ulice, šarene zgrade koje se nalaze pod UNESCO-vom zaštitom, rive, pješčane plaže i prijateljski nastrojeni stanovnici su samo neki od aspekata koji definiraju Aveiro, “Skriveni dragulj” Portugala. Industrijska metropola, ali i prekrasan gradić, Aveiro je izgrađen na mrežama kanala zbog čega ga svi i porede sa Venecijom. Aveiro je slikoviti grad na atlantskoj obali poznat po svojim kanalima, tradicionalnim brodićima, nazvanim "molice", i šarmantnoj arhitekturi. Po dolasku, obilazak  glavnog trga Praca do Peixe, gdje možete vidjeti šarene ribarnice i lokalnu atmosferu. Prošetat cemo i uskim ulicama, gdje ćete imati priliku vidjeti tradicionalne kuće obloženim keramičkim pločicama i uživati u jedinstvenom šarmu grada. Ukoliko budete željeli možete se uz doplatu provozati i tradicionalnim molicama, koje vas vode kroz kanale grada, pružajući vam jedinstven pogled na arhitekturu i život lokalnog stanovništva. U toku obilaska, imat cemo priliku vidjeti i Katedralu Aveiro, poznatu kao Se Catedral, koja datira iz 15. vijeka. Ovaj izlet pružit će vam priliku da doživite čaroliju Aveira, upoznate se s lokalnom kulturom, uživate u predivnim pejzažima i isprobate ukusnu hranu. Povratak u hotel. Noćenje. 

3. DAN

17. oktobar / četvrtak

PORTO BATALHA / FATIMA / LISABON

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Batalhi, gdje ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovano u UNESCO-ovu međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz 14-16. vijeka i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominiraju veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori”Cloister”,  i nedovršena kapela (Manuelino). Nakon obilaska Batalhe nastavak putovanja prema Fatimi, obilazak svetišta i Nove Kapele. Nastavak putovanja za Lisabon. Po dolasku u Lisabon  prijava u hotel. Noćenje. 

4. DAN

 18. oktobar / petak

LISABON

 

Doručak u hotelu. Za ovaj dan planiran je (fakultativno) – razgled Lisabona. U ranije dogovoreno vrijeme krećemo u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjetit ćemo glavne gradske lokacije: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Crkva Svetog Jeronima (1501) bez ulaska, Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada, gdje ćemo posjetiti Alfama četvrt, najstariji dio grada i posjetićemo Staru katedralu. Povratak u hotel, slobodno poslijepodne za šetnju, shopping..... Po dogovoru sa grupom odlazak na Fado večeru i show (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje. 

 

“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW

Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel.  Noćenje.

5. DAN

 19. oktobar / subota

SINTRA / CABO DA ROCA / CASCAIS

Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu.

Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: "Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje". Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentisano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela.  Noćenje. 


6. DAN 


 20. oktobar / nedjelja


OBIDOS / NAZARE 

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili, (fakultativno) polazak za Obidos, srednjevjekovni grad koji dominira svojim zidinama. Nastavak prema ribarskom selu Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Predlažemo da ostatak  slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete.  Povratak u hotel. Noćenje.

 1. DAN    21. oktobar / utorak    LISABON 

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Noćenje.

 1. DAN    22. oktobar / utorak    LISABON - SARAJEVO

Doručak u hotelu. Odjava i transfer na aerodrom u 09:30h. Let iz Lisabona za Sarajevo preko Frankfurta u 12:15h. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 22:35h.  KRAJ USLUGE.

Posebne napomene

 • Kalkulacija za aranžman je rađena na bazi min 25 uplata. U slučaju manjeg broja prijavljenih, cijena se uvećeva za 100,00 KM
 • Treći krevet u sobama je moguće na upit, uz napomenu da treći krevet nije standardni ležaj.

 

Napomene: 

 • Organizator “V.I.P.TRAVELS”zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
 • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja.
 • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA: 
 • 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
 • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
 • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
 • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
 • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
 • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
 • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
 • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.
 • Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 20 dana prije polaska.
 • Objavljene cijene važe za gotovinsko i žiralno plaćanje. 

 

Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja agencije V.I.P. Travels Sarajevo od 2013. godineDodatne informacije

 • Polazak:: Tuesday, 15 October 2024
 • Povratak:: Tuesday, 22 October 2024
 • Cijena:: od 1.999,00 KM

Kontakt informacije

 • Zelenih Beretki bb (Gazi Husrev-begov bezistan) 71000 Sarajevo, BiH
 • +387 (0)33 44 39 00 +387 (0)33 27 18 00

VIP Travels aplikacija

Sve naše ponude
samo dodir od vas

Top