Iran Featured

 • DATE 08/01/2022

I R A N

01.03. – 09.03.2022.   /    9 dana – 8 noćenja

IZLETI UKLJUČENI U CIJENU!

Od brdovitog sjevera i Kaspiskog mora, preko Teherana do pustinjskog juga i pola svijeta Isfahana.

Putovanje odvest će vas u srce Irana, gdje su se smjestile nekadašnje perzijske prijestolnice Širaz, Perzepolis i Isfahan, te prema pustinjskom Jazdu. Arhitektonski dragulji koje je stvorio perzijski narod kroz povijest oduševljavaju i nadahnjuju brojne pjesnike i umjetnike, a putnike namjernike ostavljaju bez daha.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 2.399,00 KM 

Cijena aranžmana uključuje:

 • Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul- Teheran- Istanbul – Sarajevo sa uključenim aerodromskim taksama 
 • Smještaj u hotelu na bazi 8 noćenja sa doručkom u 1/2 sobi noćenja u hotelima: Ferdowsi Grand Hotel 4* - Teheran / Royal Hotel 4* - Shiraz/ Dad Hotel 4* - Yazd/ Piroozi Hotel 4* - Isfahan / Ibis Airport Hotel  Ili sl.
 • Bus transfer 
 • Pratilac grupe na 40 osoba
 • Organizacjia putovanja
 • Izleti koji su spomenuti
 • Domaći let na relaciji Teheran – Shiraz 
 • Vodič na bosanskom jeziku

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • Viza sa Iran za BH pasoš 50 EUR 
 • PCR test 
 • Putno – zdravstveno osiguranje 
 • Doplata za 1/1 sobu (350 KM)
 • Doplata za polupansion (60 EUR)                                                      
 • Individualni troškovi

NAPOMENE ZA ULAZAK U IRAN:

 • Potvrda o revakcinaciji (minimalno 15 dana od revakcinacije)
 • Negativan PCR test ne stariji od 96 sati prije dolaska

PROGRAM  PUTOVANJA:

1.DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN (01.03.2022.)

Okupljanje grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dva sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul na letu TK1024 u 08:30 sati sa presjedanjem Istanbul – Teheran na letu TK880 u 20:00 sati. Planirano slijetanje u Teheranu je u 23:35 sati. Nakon pasoške i carinske kontrole transfer do hotela. Prijava u hotel. Noćenje.

 

2.DAN/ TEHERAN – SHIRAZ (02.03.2022.)

Doručak. Nakon doručka, slijedi posjeta Nacionalnom muzeju Irana. Muzej se sastoji od dva kompleksa; Muzej starog Irana koji je otvoren 1937. godine i Muzej islamske ere koji je otvoren 1972. U njemu se nalaze istorijski spomenici koji datiraju iz očuvanih antičkih i srednjovjekovnih iranskih antikviteta, uključujući posude od keramike, metalne predmete, ostatke tekstila i neke rijetke knjige i kovanice.Obilazak nastavljamo posjetom dvorca Golestan, koji je jedan od najstarijih historijskih spomenika u Teheranu, a zatim slijedi šetnja Bazarom. Obilazak Teherana završit će se u neprocjenjivom Nacionalnom muzeju nakita gdje će se posjetiti svijet dragulja, u kojem se nalazi jedan od dva najveća dijamnta; Darya-e-Noor (more svjetlosti). 

Nakon obilaska u dogovoreno vrijeme slijedi transfer na aerodrom za let za Shiraz. Na putu do hotela, posjetit ćemo Shah-e Cheragh. Ovo je jedno od najljepših svetinja u Iranu sa svojom prekrasnom kupolom, prekrasnim osvjetljenjem i ogledalom. Dolazak u hotel i smještaj. Noćenje. 

 

3.DAN/ SHIRAZ (03.03.2022.)

Doručak.Nakon doručka, slijedi obilazak grada. Shiraz je poznat svijetu i kao “grad ruža” ili “grad perzijskih vrtova”. To je zaista na jedan čaroban način raj na zemlji, jer upravo tu možete osjetiti ljepotu jednog drevnog, tajanstvenog grada. Posjeta tvrđave Karim Khan; tvrđava predstavlja jednu od najvažnijih spomenika iz doba Zand, a posebice Karim Khana. Nakon toga slijedi šetnja Vakil bazarom i džamijom, koja je sagrađena između 1751. i 1773. godine, tokom perioda Zanda. Vakil znači regent, što je bila titula koju je koristio Karim Kan, osnivač dinastije Zand. Zatim slijedi posjeta Saraye Moshir bazaru, te džamijom Nasir Almolk. Shiraz je dom poznatih pjesnika kao što su Hafiz i Sa'adi, te će te imati priliku posjetiti njihove grobnice. U večernjim satima, posjeta vrta Eram. Ovaj prekrasan i šarmantan vrt (Bagh-e Eram), smješten uz sjevernu obalu rijeke Khoshk u Shirazu te je jedan od najpoznatijih i najljepših idiličnih perzijskih vrtova u Iranu. Sa svojom ljepotom, uzbudljivom strukturom, prekrasnim cvjetovima, osvježavajućim zrakom, aromatičnim i visokim čempresima, Eram vrt predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju za sve putnike. Nakon toga slijedi posjeta Ali Ebn-e-Hamzeh i nakon čega slijedi šetnja vrtom Jahan Nama. Dan ćemo završiti posjetom grobnice Khajoy-e-Kermani. U dogovoreno vrijeme povratak u hotel. Noćenje.  

 

4.DAN/ SHIRAZ – PERSEPOLIS – YAZD (04.03.2022.)

Doručak. Nakon doručka slijedi vožnja prema gradu Yazd. Usput će se vidjeti i Persepolis, jedno od najvećih arhitektonskih čuda antičkog svijeta koje je osnovao Darije Veliki. Osim Persopolisa usputna pauza će se napraviti i u Nekropoli, kao i u Pasargadu, nekadašnjem glavnom gradu Ahemenidskog carstva koji je danas arheološko nalazište i jedno od iranskih UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine.Dolazak u hotel i smjestaj. Noćenje.

5.DAN/ YAZD – NAIN – ISFAHAN (05.03.2022.)

Doručak. Nakon doručka  slijedi posjeta Jame džamije, Alexanderov zatvor, vrt Dowlatabad, te stari grad. Nakon obilaska slijedi transfer do hotela. Smjestaj u hotel u Isfahanu.Noćenje.

 

6.DAN/ ISFAHAN (06.03.2022.)

Doručak.Nakon doručka slijedi posjeta Imam džamije, džamije Sheikh Lotfollah, te džamije Ali Qapu. Obilazak nastavljamo posjetom Chehel Sotoun i bazara. Obilazak grada ćemo završiti posjetom Allahverdi Khan mosta, koji je najduži u Zayanderud. Transfer do hotela. Noćenje u Isfahanu.

 

7.DAN/ ISFAHAN (07.03.2022.)

Doručak. Nakon doručka, posjeta katedrale Vank i muzički muzej Isfahana, te šetnja Julfom (jermenska četvrt)

 Šah Abas I. Po završetku obilaska, povratak u hotel. Noćenje.

 

8.DAN/ ISFAHAN – KASHAN – TEHERAN (AIRPORT HOTEL) (08.03.2022.)

Doručak. Nakon doručka, odlazak iz Isfahana za Kashan. Slijedi obilazak Tabatabeija i historijske kuće Boroujerdi, te slijedi obilazak tradicionalnog bazara u Kašanu i obilazak Fin vrta. Transfer do hotela (hotel u aerodromu). Noćenje.

9.DAN/ TEHERAN – ISTANBUL – SARAJEVO (09.03.2022.)

Odjava iz hotela. Let na relaciji Teheran – Istanbul na letu TK879 u 07:55 sati sa presjedanjem Istanbul – Sarajevo na letu TK1021 u 12:45 sati. Dolazak je predviđen u Sarajevo u 12:35 sati. Sva vremena su lokalna.



OPŠTE INFORMACIJE :

Naziv države: Islamska Republika Iran

Površina: 1.650.000 km²

Stanovništvo: 71,2 milijuna

Glavni grad: Teheran

Službeni jezik: perzijski

Pozivni broj: +98

Vremenska razlika: +2 i pol sata

 

- Hrana/ Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

 

-Piće / U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

 

-Zdravstvene informacije / Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

 

-Valuta :Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); 

 

-Odjeća / Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštovati islamski kodeks oblačenja bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kodeks oblačenja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

 

-Klima/ Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od decembra do februara u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od juna do avgusta vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od marta do maja) i jesen (od septembra do novembra). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

 

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA: Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i  za uplate po cijeni ranih rezervacija  (Iran, Maroko, Rusija...) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 30. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja.

 • ● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun V.I.P TRAVELS-a ; 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima V.I.P. TRAVELS  ima potpisan ugovor. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPŠTE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE V.I.P. TRAVELS.

 

STORNIRANJE PUTOVANJA: Za otkaz 50 - 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 - 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno.

 

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:

 • ●Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 30 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svakiputnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesuviziranja BH pasoša ili ne.

 

Dodatne informacije

 • Polazak:: Tuesday, 01 March 2022
 • Povratak:: Wednesday, 09 March 2022
 • Cijena:: 2.399,00 KM 

Kontakt informacije

 • Zelenih Beretki bb (Gazi Husrev-begov bezistan) 71000 Sarajevo, BiH
 • +387 (0)33 44 39 00 +387 (0)33 27 18 00

VIP Travels aplikacija

Sve naše ponude
samo dodir od vas

Top