Jordan - Nova godina Featured

 • DATE 11/06/2024

JORDAN – ZEMLJA IZGUBLJENIH GRADOVA 

NOVA GODINA 2025 

27.12.2024. - 04.01.2025. / 9 dana – 7 noćenja 

Cijena aranžmana

Za prvih 10 uplata, ili do 31.07.2024.

2.490 KM

Redovna cijena

2.690 KM


U cijenu aranžmana uključeno:

 • Avio prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Amman / Aqaba – Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines)
 • Aerodromske takse Prtljag 30kg + 8 kg ručni prtljag
 • Smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (doručak+ večera ), osim u Ammanu gdje je usluga noćenje sa doručkom
 • Svi prijevozi autobusom iz programa
 • Obilazak Nebo i Madaba sa uključenim ručkom u Madabi
 • 2 sata obilaska Wadi Rum, džipovima
 • Galla Doček Nove Godine u hotelu u Petri
 • Organizacija putovanja i pratilac grupe (za minimalno 25 uplata)
 • Obilazak Istanbula 04.01.2025.

U cijenu aranžmana nije uključeno:

 • Putno-zdravstveno osiguranje: do 60 godina - 20,00 KM; od 60 do 70 godina - 40,00 KM; preko 70 godina – 50,00 KM
 • Osiguranje od otkaza                       - 90,00 KM (osigurani iznos 2.490 – 2.690 KM)
 • Ulaznica za Petru                            - 155,00 KM
 • Izlet Jerash                                         - 85,00 KM
 • Izlet Amman                                      - 69,00 KM
 • Izlet Bethany (Baptism site)            - 69,00 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu   - 650,00 KM

NAPOMENA: Za ulazak u Kraljevinu Jordan potreban je važeći pasoš vrijedan min.6 mjeseci po povratku iz Jordana.

Prilikom rezervacije aranžmana potrebno je dostaviti pasoš ili kopiju pasoša.

PROGRAM PUTOVANJA

I.dan 27.12.2024. petak      Sarajevo – Istanbul – Amman

Okupljanje na aerodromu Sarajevo u 13:00h. Polijetanje za Istanbul u 15:30h na letu TK1022. Slijetanje na novi aerodrom u Istanbulu u 19:30h, te nastavak leta za Amman u 21:15h na letu TK 834. 

 

II.dan 28.12.2024. subota          Istanbul – Amman

Slijetanje u Amman u 02:00h iza ponoći. Nakon obavljenih pasoških i carinskih formalnosti, transfer u hotel i smještaj. Doručak, te odlazak na fakultativni poludnevni razgled Ammana, ili Jerash. Povratak u hotel. Noćenje.

 

III.dan 29.12.2024. nedjelja   Amman – Nebo – Madaba – Mrtvo more

Nakon doručka odjava iz hotela, te odlazak prema Mrtvom moru, uz usputne obilaske planine Nebo sa koje se pruža fascinantan pogled na dolinu rijeke Jordan, te pogled na sinajsku goru. Vrh planine bio je mjesto odakle je Mojsije gledao Obećanu zemlju pa je s toga taj dio Jordana najsvetije mjesto u državi. S planine je moguće uživanje u pogledu na Mrtvo more I Jeruzalem. Nastavak putovanja  u Madabu, te obilazak starog grada koji je najpoznatiji po zbirci mozaika iz bizantskog razdoblja. Najpoznatiji a ujedno I najstariji očuvani mozaik , karta Svijeta zemlje nastao u 6 vijeku  nalazi se u pravoslavnoj  crkvi Svetog Georgija. Također ovdje se mogu uočiti Kršćanski i Islamski simboli, što se najbolje vidi na pravoslavnim ikonama  s arapskim slovima na njoj. Ručak u Madabi. Nakon razgleda Madabe uživat će te u radnjama u kojima možete obaviti svakojake kupovine po povoljnim cijenama. Napominjemo da je cjenkanje tradicija. Nastavak putovanja i dolazak na Mrtvo more. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

IV.dan 30.12.2024. ponedjeljak    Mrtvo more 

Slobodan dan za uživanje na Mrtvom moru i odmor kako bismo odmorni nastavili sa obilascima narednih dana, ili fakultativni izlet u Bethany (Baptism site). Smještaj na bazi polupansiona (doručak i večera). Mrtvo more nalazi se na 400 metara ispod nadmorske visine 0, te je koncentracija soli 33%, i zbog toga plivanje nije moguće nego samo plutanje. Također ljekovito blato kojim obiluje Mrtvo more je izuzetno zdravo i služi kao odličan „kozmetički tretman“, te Vam zbog toga ostavljamo slobodan dan, kako bi ste se bar malo „podmladili“. Večera. Noćenje.

 

V.dan 31.12.2024. utorak  Mrtvo more - Petra

Nakon doručka, odjava iz hotela te nastavak putovanja prema drevnoj Petri. Petra se još naziva i čudo svijeta. Po dolasku u Petru smještaj u hotel. Slobodno popodne za odmor. Doček Nove 2025.godine u hotelu u Petri. Noćenje

 

VI.dan 01.01.2023. srijeda  Petra 

Nakon doručka fakultativni obilazak drevne Petre (ulaznica nije uključena u cijenu). Petra, mistični grad isklesan u visokim crvenim stijenama koji su prije više od dvije hiljade godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Petra je bila važno čvorište svile, začina i ostalih trgovačkih puteva koji povezuju Kinu, Indiju i južnu Arabiju s Egiptom, Sirijom, Grčkom i Rimom. Fakultativni ulazak u grad je kroz Siq, usko ždrijelo, dugačko preko 1 km koji je s obje strane okružen 80m visokim hridima. Kad dođete do kraja Siqa, prvi pogled na Riznicu Al-Khazneh (Treasury), masivna fasada, širine 30m i visine 43m, izrezana iz običnog ružičastog kamena .U ranom 1.st. uklesana je kao grob važnog Nabatejskog kralja i predstavlja inženjerski genij tih starih ljudi. Riznica je samo prva od mnogih čuda koje čine Petru. Šetajući kroz ovaj grad moći ćete vidjeti grobove uklesane u stijenama, amfiteatar, hramove, rimsku arenu, a ima i beduinskih trgovina, štandova ... Petra je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine a 2007 godine izabrana je kao jedna od sedam novih svjetskih čuda. Nakon završenog obilaska Petre, povratak u hotel. Večera. Noćenje. 

 

VII.dan 02.01.2023. četvrtak  Petra – Wadi Rum  

Nakon doručka odlazak u Wadi Rum. Po dolasku smještaj u kamp 4/5* i slobodno vrijeme za odmor do polaska džipovima u obilazak Wadi Rum pustinje u trajanju od cca 2 sata. Završno uživanje biće zalazak sunca u pustinji. Povratak u kamp. Večera. Noćenje.

 

VIII.dan 03.01.2025. petak  Wadi Rum – Aqaba

Doručak. Odjava iz kampa u 11:00h. Polazak za Aqabu. Po dolasku slobodno vrijeme u centru Aqabe, do transfera na aerodrom u 22:00h. Transfer na aerodrom i prijava na let TK834.

 

IX.dan 04.01.2025. subota           Aqaba -Istanbul -Sarajevo 

Let TK834 za Istanbul u 01:05h. Slijetanje u Istanbul u 06:15h. Po slijetanju odlazak u obilazak Istanbula i slobodno vrijeme do povratka na aerodrom u 17:30h. Nastavak leta TK1023 za Sarajevo u 21:00h. Slijetanje u Sarajevo u 21:00h (lokalno vrijeme ). 

Kraj usluge. 

 

Opšti podaci: 

Bliskoistočna zemlja nevjerovatne i burne istorije i potpuno otvorenih i prijatnih ljudi. Graniči se sa Sirijom, Irakom, Saudijskom Arabijom i Izraelom.

Glavni grad: Aman

Površina: 89.342km²

Broj stanovnika: 10.2 miliona stanovnika

Stanovništvo: Arapi 98%, ostali 2%

Jezik: arapski i engleski

Vjeroispovijest: muslimani 97%, hrišćani 2%, ostali (budisti, hindusi, jevreji) 1%

Valuta: jordanski dinar: 1 EUR=0.76 JOD; 1 USD= 0.70 JOD

Za potrošnju u Jordanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje..

Vremenska zona: GMT +3

Viza: Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za Jordan, a pribavlja se prilikom slijetanja na aerodrom u Amanu. 

Klima: Klima u Jordanu je tipična pustinjska sa visokim dnevnim temperaturama i niskim noćnim. Temperature u toku dana se kreću između 20 i 32˚C, dok noću mogu da padnu na 10-ak stepeni, tako da imajte to u vidu prilikom pakovanja.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, jagnjetinu na više načina, hljeb, salate i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok, primjera radi jela slična falafelu, humusu. Tu su i slatkiši sa slatkim sirom, baklave... Obavezno probajte čaj i kafu. Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gdje se hrani stanovništvo alkohola obično nema u ponudi. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cijene hrane su pristupačne, što nije slučaj sa alkoholnim pićima..

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su bezbjedna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami da šetate i istražujete, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Bakšiš i cjenkanje dio su tradicije.

Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Jordana. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, nakit, rukotvorine beduina, začine, čajeve, kafu, keramiku, proizvode sa Mrtvog mora, marame... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.


USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Minimalan broj putnika za putovanje je 25. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja.

 • ● Plaćanje može biti: a) gotovinom, b) uplatom na račun V.I.P Travelsa-a;. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. Za kartično plaćanje cijena se uvećava zavisno od vrste kartice kojim se vrši plaćanje aranžmana. 

SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE V.I.P. TRAVELS.

Storniranje putovanja: Za otkaz 50 - 40 dana prije polaska: 30% storno troškova;  40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20-0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.
Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno

 

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:
●Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svakiputnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne.

Dodatne informacije

 • Polazak:: Friday, 27 December 2024
 • Povratak:: Thursday, 04 January 2024
 • Cijena:: od 2.490 KM

Kontakt informacije

 • Zelenih Beretki bb (Gazi Husrev-begov bezistan) 71000 Sarajevo, BiH
 • +387 (0)33 44 39 00 +387 (0)33 27 18 00

VIP Travels aplikacija

Sve naše ponude
samo dodir od vas

Top