Gruzija - Kružna tura

 • DATE 29/05/2024

GRUZIJA / KRUŽNA TURA

TBILISI-STEPANTSMINDA-SIGHNAGHI-KONDOLI -VARDISUBANI-TELAVI- MTSKHETA-GORI-UPLISTSIKHE-KUTAISI-TSKALTUBO-PROMETEJEVA PEĆINA-GELATI-MARTVILI-BATUMI

26.10. – 04.11.2024. 10 dana / 9 noćenja

IZGUBLJENI SVIJET IZMEĐU LEGENDE I STVARNOSTI...Od zelenih dolina rasprostranjenih vinogradima do starih crkvi i kula smještenih u fantastičnim planinskim krajolicima, Gruzija je jedna od najljepših zemalja na svijetu i čudesno platno za putnike. Gruzija se može dičiti prekrasnom baštinom arhitekture i umjetnosti, od špiljskih gradova i starih katedrala do neusporedivih platna Pirosmanija. Jednako su posebni i njeni ponosni, hrabri i kulturni ljudi. Gruzija tvrdi da je rodno mjesto vina te zemlja gdje se gosti smatraju blagoslovom, a gostoljubivost je temelj života.

 

CIJENA ARANŽMANA / TOTAL :       2.395,00 KM 

 

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
- prijevoz avionom Sarajevo - Istanbul- Tibilisi // Batumi -Sarajevo sa aerodromskim taksama (Turkish Airlines/30kg + 8kg)

- transfer aerodrom-hotel u Tibilisiu – hotel aerodrom- Batumi 

- vožnja autobusom  visoke turističke klase tokom kružne ture
- smještaj u hotelima na bazi noćenje sa doručkom: 4 noćenjaTibilisi;1noćenje Telavi;2 noćenja Kutaisi:2 noćenja Batumi
- svi obilasci i razgledi  prema programu uz pratnju profesionalnog licenciranog vodiča na  engleskom jeziku 

- ulaznice u sve  objekte i muzeje  prema  programu ; vožnja žičarom u Tibilis-u

- ručak  u  gruzijskoj  kući ( 5-ti dan kružne ture  u mjestu Kvareli)

- krstarenje brodom kroz kanjon Martvili 

- boca vode dnevno

- organizacija putovanja
- pratilac grupe

 

CIJENA ARANŽMANA NE  UKLJUČUJE:
- doplata za jednokrevetnu sobu - 490,00 KM 

- doplata za 9 večera - 390,00 KM

- napojnice za vozača  i vodiča - 40,00 KM 
- putno/zdravstveno osig. za osobe do 60 godina 20,00 KM; za  osobe do 70 godina 40,00 KM; za osobe do 80 godina 45,00 KM  

- osiguranje od otkaza 75,00 KM

Cijene izražene po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi.

kalkulacija  rađena  na  bazi  20 uplata

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1 DAN 26.10. subota SARAJEVO – ISTANBUL – TBILISI 

Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:05h, slijetanje u Istanbul u 12:15h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta na liniji TK 2416 u 13:15 h za Tbilisi. Dolazak u Tbilisi u 16:35h, nakon pasoške i carinske kontrole, transfer do hotela. Dobrodošli u fascinantnu Gruziju – zemlju nevjerovatne ljepote, bogate historije i srdačnih domaćina!  Smještaj u hotel, slobodno vrijeme, noćenje.

 

II DAN 27.10. nedjeljaTBILISI 

Doručak. Nakon  doručka krećemo u istražvanje glavnog grada Gruzije, Tbilisi. Dok šetamo starom četvrti grada koja je strukturirana kao terasa, prolazimo uskim ulicama i uživamo u šarenim kućama, šarenim balkonima i prekrasnim uzorcima moderne arhitekture. Šetnja vijugavim uličicama vodi nas do glavnih znamenitosti grada. Naš obilazak započinjemo od crkve Metekhi odakle se pruža veličanstven pogled stari Tbilisi.. Crkva Rođenja Djevice Marije Metekhi nalazi se u drevnoj historijskoj četvrti Metekhi , na lijevoj obali rijeke Mtkvari, u starom Tbilisiju. 

Glavno svetilište hrama je grob Sv. Šušanika. Nakon crkvenog raskola između Armena i Gruzijaca početkom 7. vijeka, katolikos Kirion je prenio ostatke sveca iz malog grada Tsurtavi u hram Metekhi. Ostaci Svete Kraljice nalaze se u đakonskom mjestu. Poznato je da je kraljica Tamara tijelo Blažene Kraljice okitila pozlaćenom odjećom i odala joj posebnu počast. Ranije je hram imao svoju ikonu Bogorodice isklesanu u  17. vijeku -, koja je izgubljena tokom invazije Kizilbaša.

Takođe, prema legendi, stijena Metekhi je trebalo da bude mjesto mučenja Aboa (7. vijek), koji je svetac zaštitnik Tbilisija. Po njegovom imenu u podnožju stijene podignuta je crkvica. Crkva Rođenja Djevice Marije Metekhi jedna je od najstarijih izgrađenih u Tbilisiju. Istraživači potvrđuju da je hram podignut u 6. vijeku. Kralj Vakhtang I Gorgasali je ovdje podigao crkvu, dvorac i palatu, koji su služili i kao kraljeva rezidencija. Hram je simbolizirao hram Djevice Marije u Getsemanskom vrtu u Jerusalimu. Nakon  obilaska slijedi vožnja žičarom... uživajte u panoramskom pogledu na cijeli grad, po dolasku slijedi obilazak drevne tvrđave Narikala, Narikala je još nazivana i tvrđava majka Tbilisija , drevni je simbol odbrane Tbilisija. Tvrđava je nastala u 4. vijeku, otprilike u periodu kada je i sam grad osnovan. Tada je bio poznat kao Shuris-tsikhe. Za ime Narikala se kaže da potiče od perzijske riječi za citadelu, ali druga teorija kaže da je ime koje su koristili Mongoli, što znači "mala tvrđava". Arapi su ga znatno proširili tokom 7. i 8. vijeka. U tom periodu su izgradili Emirovu palatu unutar njenih zidina. Kralj David je dodatno proširio tvrđavu u 11. vijeku. Većina postojećih utvrđenja datira iz 16. i 17. vijeka. Godine 1827. oštećeno je u potresu i nije se koristilo. Crkva Svetog Nikole, unutar zidina tvrđave, datira iz 12. vijeka. Renoviran je 1996. godine. Narikala vam nudi neke od najboljih panorama grada.  Savjetujemo vam i da prošetate Turističkom rutom Narikala, stazom od 1500 metara koja vodi od vrha grebena u blizini statue Majke Gruzije, oko tvrđave i dalje u Stari grad do ulaza u Botanički vrt . Nudi zadivljujući pogled na svakom koraku, a poseban je užitak noću kada svjetla grada sijaju ispod. 

Nakon  obilaska tvrđave Narikala nastavljamo laganom šetnjom prema dijelu  grada  gdje se nalaze  kupolaste sumporne kupke “ kupatila“ na vrelim izvorima sumpora, smještena su pod zemljom, i zaštitni su znak grada jedna od njegovih najupečatljivijih atrakcija. Svojedobno se u njima kupao i sam A.S. Puškin, koji je ovo mjesto smatrao najboljim od svih koje je ikad posjetio. Kupke, koje podsjećaju na scenografiju filma o Centralnoj Aziji, sakupljene su na jednom mjestu i prekrivene ogromnom kupolom. Najpopularnija su Kraljevsko kupalište i Orbeliani. Individualni  povratak  u hotel. Noćenje.

 

III DAN 28.10. ponedjeljak TBILISI – STEPANTSMINDA-GERGETI CRKVA-TBILISI

Doručak. Nakon doručka  vozimo se  poznatim Gruzijskim vojnim putem (koji vodi do gruzijsko-ruske granice). Na putu,  posjetit ćemo Ananuri arhitektonski kompleks, koji datira iz 13.-17. vijeka, dobro očuvan primjer tvrđave, unutar kojeg se nalazi nekoliko hramova, kapela i druge zgrade. Većina objekata je uništena, a niže zgrade, zajedno s dijelom stare autoceste, potopljene su izgradnjom brane na rijeci Argavaju krajem 20.vijeka. Ovo, jedno od najljepših mjesta u Gruziji sačuvalo je tragove tragične historije međusobnih ratova, a krajem 18. vijeka ovdje su bježali stanovnici Tiflisa pred perzijskom najezdom.

Središnje mjesto u kompleksu Ananuri zauzima Katedrala Uznesenja, sagrađena krajem 17.vijeka u klasičnom stilu, s uklesanim ukrasima na zapadnom zidu. Unutra su sačuvane freske sa slikama asirskih svetaca koji su postavili temelje gruzijskom monaštvu. Po cijelom obodu hrama nalazi se nevjerojatan broj tajanstvenih ruševina, malih i velikih tornjeva, s kojih se pruža spektakularan pogled na cijeli dvorac. Nakon  obilaska nastavljamo vožnju kroz slikovite pejzaže visoke planine Kavkaza sve do grada Stepantsmindu - glavni grad u regionu. Stepantsminda je mjesto sa savršenim pogledom na snježni vrh Kazbek (5047m). 

Osim planina, tu su i antički spomenici i prirodne atrakcije. Crkva Trojstva u Gergetiju (Tsminda Sameba) je izgrađena do 10. vijeka na nadmorskoj visini od 2170 m. Tu se nalazi ikonostas iz 4. vijeka s ikonom Majke Božje, koja je preživjela požar u 20.vijeku. Put do crkve nije lak, ali možete rezervirati vožnju džipom na licu mjesta. Nakon obilaska povratak u Tbilisi. Noćenje. 

 

IV DAN 29.10 utorak     TBILISI –SIGHNAGHI-KONDOLI-VARDISUBANI-TELAVI

Doručak. Nakon  doručka odjava iz hotela. Naše  putovanje  započijnjemo vožnjom i obilaskom malenog  šarmantnog gradića Sighnaghi koji je nastao u 18 vijeku. Gradić se odlikuje kaldrmisanim uskim ulicama, šarmantnim balkonskim kućicama, drevnim gradskim zidinama i slikovitim pogledom na pejzaže Alazanske doline i impresivnim vrhovima Velikog Kavkaza. Nakon obilaska grada posjetit ćemo gruzijski tradicionalni vinski podrum u selu Kondoli. Domaćin gaji posebnu ljubav prema vinima, što se ogleda u kvaliteti vina koje on proizvodi. Ovdje ćemo probati najpoznatije, prirodno vino "Zhghia" koje se pravi od najrjeđeg i najkvalitetnijeg kahetinskog grožđa (samo 6000 boca godišnje). Treba napomenuti da je ovo vino već poznato i na  evropskom tržištu. Nakon  degustacije posjetit ćemo lokalnu porodicu, koja proizvodi glinene tegle pod nazivom "Qvevri", u kojima se vijekovima pravilo gruzijsko vino. Nakon  obilaska, vožnja do grada Telavi. Smještaj  u  hotel, noćenje.

 

V DAN  30.10. srijeda             TELAVI-GREMI-NEKRESI-KVARELI-TBILISI 

Doručak. Nakon doručka  odlazimo na lokalnu seosku pijacu u Telaviju, poznatu po svježem voću, povrću, začinskom bilju i još nekim lokalnim proizvodima. Nakon obilaska nastavljamo putovanje vožnjom do arhitektonskog kompleksa Gremi  koji se nalazi na brdu između gradova Kvareli i Telavi u dolini Alazani. Ovo mjesto, koje je svojevremeno bilo središte glavnog grada Kakhetija, vrlo je popularno među turistima. Utemeljitelj kompleksa dvorca u 16.vijeku bio je kralj Levan od Kakhetija, nakon izgradnje kraljevske palače i nekoliko crkvi, područje oko dvorca aktivno se gradilo, populacija grada povećala se na 100 hiljada, a s vremenom Gremi je postao bogat trgovački grad. Tome je pridonijela činjenica da je kroz grad prolazila jedna od grana poznatog  Puta svile i činjenica da je kralj Levan vodio miroljubivu politiku - njegova je vladavina bila obilježena neviđenim ekonomskim prosperitetom Kakhetija. Međutim, do početka 17.vijeka, prosperitet Gremija narušile su iranske trupe predvođene šahom Abbasom I, grad je uništen, a dvorac pretvoren u ruševine. Danas, čak i hodajući kroz ruševine, možete se uvjeriti da je ovo mjesto nekad bilo uspješan grad, sačuvani su tragovi trgovačkih arkada i skladišta vina, vodovoda i kupatila, karavan-saraja i zidina tvrđave. Kao u svakoj tvrđavi koja poštuje sebe, Gremi je imao mnogo podzemnih prolaza i tajni izlaz na rijeku Intsoba. Na prvom spratu obnovljene trospratne kraljevske palače nalazi se muzej, kretanje po palači je slobodno, a s krova zgrade možete se diviti prekrasnom pogledu na dolinu Alazani.  Nakon obilaska, vožnja do čuvenog manastirskog kompleksa Nekresi . Osnovan je u 6. vijeku. Smješten na jednom od najistočnijih obronaka Velikog Kavkaza, samostan je dio historijskog mjesta Nekresi, nekada cvjetajućeg grada kasne antike. Manastir Nekresi nalazi se na šumovitom brežuljku poznatom kao Nazvrevi Gora (doslovno "brdo nekadašnjih vinograda") u istočnom dijelu Nekresija, riječ je o kompleksu zgrada, uključujući trocrkvenu baziliku Uznesenja Majke Božje, kapele-mrtvačnice - obje datiraju iz 6. vijeka, crkva Arkanđela Mihaela sagrađena u 8. ili 9.  vijeku, biskupska palača iz 9. vijeka, refektorij iz 12. vijeka, odbrambeni toranj iz 16. vijeka i ostatke spremišta i drugih pomoćnih građevina. Kompleks je upisan na popis nepokretnih spomenika kulture od nacionalnog značaja Gruzije. Nakon obilaska  posjetiti ćemo lokalnu seosku kuću, uživati u tradicionalnom gruzijskom ručku uz autentične okuse svježe ubranih proizvoda domaćina iz njihovog vrta. Sjedite sa lokalnim stanovništvom, podijelite ukusno jelo pripremljeno po porodičnim receptima, to je nevjerojatan trenutak koji ćete  pamtiti zauvijek. Iskusite kako živjeti kao Gruzijac i jesti kao Gruzijac! Nakon ručka vožnja do Tbilisija. Smještaj  u  hotel noćenje.

 

VI DAN 31.10. četvrtak         TBILISI-MTSKHETA-GORI-UPLISTSIKHE-KUTAISI

Doručak. Nakon doručka odjava  iz hotela,  vozimo se  prema Mtskheta destinaciji koju obožavaju putnici  iz cijelog svijeta. Posjetit ćemo i učiti o gradu koji nosi veliko historijsko iskustvo. Gradu u kojem ćemo vidjeti kulturu koja spaja Rimsko, Perzijsko i Bizantsko Carstvo. Mtskheta je nekadašnji glavni grad Gruzije, što govori o njegovoj veličini i važnosti za gruzijski narod. Arhitektura, lokalne tržnice, ručno rađena keramika, autentične boje, pozdravi lokalnog stanovništva i ukusna hrana učinit će da se zaljubite u Mtskhetu. UNESCO je Mtskhetu 1973.g uvrstio na  svoju  listu kao grad-muzej.

Na putu ćemo imati priliku vidjeti samostan Svetog Križa Jvari  iz 6. vijeka– spomenik koji govori o historiji hršćanstva u Gruziji, a pogledi iz samostana će vas pozitivno iznenaditi. 

Kathedral Svetitskhoveli iz 11. vijeka ili katedrala Dvanaest apostola – jedna od najstarijih i najvažnijih crkvi u Gruziji. Ovaj izvanredan spomenik sakralne arhitekture i najveća sačuvana srednjovjekovna katedrala u zemlji. Nakon obilaska nastavljamo  prema drevnom gradu Upliscihe…ili u prijevodu “Gospodnja tvrđava”,  to je drevni grad-pećina, jedan od prvih gradova na području Gruzije. Upliscihe je usječen u stijeni, a nalazi se 12 km istočno od grada Gori, na lijevoj obali rijeke Kura.Njegov razvoj je trajao od kraja 2. do početka 1.vijeka p.n.e, s nekoliko sukcesivnih uspona i padova. Bio je vrlo važno vjersko, političko i kulturno središte u helenističkom i kasnom antičkom razdoblju, od 4. vijeka p.n.e do 4. vijeka nove ere. Konačno biva napušten u 19. vijeku, postavši multi-arheološki lokalitet i jedan od najznačajnijih spomenika današnje gruzijske kulture. Također su očuvani ostaci nekoliko arhitektonskih i vjerskih građevina, građenih tokom nekoliko vijekova. Za vrijeme najvećeg uspona, Upliscihe je činilo više od 700 pećina i podzemnih struktura, od kojih je u današnje vrijeme ostalo pristupačno njih 150. Kamenitim putem ćemo se popeti do crkve odakle se pruža prekrasan pogled. Nakon  obilaska vožnja do Gorija, gdje ćemo imati priliku posjetiti muzej posvećen životu i ostavštini Josipa Staljina, bivšeg vođe Sovjetskog Saveza. Muzej je smješten u maloj drvenoj kući u kojoj je Staljin rođen i proveo djetinjstvo, a uključuje zbirku artefakata i eksponata koji detaljno opisuju njegov život i političku karijeru, istražiti ćemo razne prostorije u kući, uključujući spavaću sobu u kojoj je rođen Staljin, i saznati više o njegovom odrastanju u Gruziji. Vožnja prema Kutaisiju. Po dolasku smještaj  u hotel. Noćenje.

 

VII DAN  01.11. petak KUTAISI-TSKALTUBO-PROMETEJEVA PEĆINA-GELATI-KUTAISI

Doručak. Nakon  doručka  obilazak započinjemo posjetom lokalne pijace u Kutaisiju. Ovo je mjesto gdje postajemo sastavni dio lokalnog svakodnevnog života. Ovdje ćete pronaći gruzijske začine, voće, povrće, sir i druge prirodne proizvode. Obilazak nastavljamo vožnjom do Tskaltuba, na 20 km izvan Kutaisija nalazi se polunapušteni banjski grad Tskaltubo. Ono što je nekada bilo najbolje odmaralište Sovjetskog Saveza, sada je postalo jedno od najjedinstvenijih i najuzbudljivijih turističkih destinacija u zemlji.. Kombinacija jedinstveno prepoznatljive arhitekture Sovjetskog Saveza i geotermalna voda stvaraju odlično mjesto za opuštanje. Estetska privlačnost Tskaltuba je ništa u poređenju sa onim što nas čeka nekoliko kilometara dalje, u Prometejskoj pećini. Prirodni spomenik Prometejeva pećina je impresivna prirodna znamenitost koja se nalazi u regiji Imereti, u blizini grada Kutaisija. To je jedan od najvećih špiljskih sistema u Gruziji i nudi posjetiocima priliku da istražuju slikovita podzemna pećinska područja. Prometejeva pećina sastoji se od nekoliko velikih pećina, od kojih je najpoznatija 1,6 kilometara duga pećina koja prolazi kroz podzemnu rijeku. Posjetioci mogu prošetati osvijetljenim popločanim stazama te se diviti impozantnim stalaktitima, stalagmitima i ostaloj zanimljivoj pećinskoj arhitekturi ovog pećinskog sistema, osvjetljenje i klasična muzika u pozadini čine ovo mjesto još šarmantnijim i tajanstvenijim. Nakon  posjete vožnja do Kutaisija i posjeta Gelatskoj katedrali (12. vijek) – jednoj od najranijih akademija u Evropi (UNESCO sjetskoj baština). Povratak u  hotel Noćenje. 

 

VIII DAN 02.11. subota KUTAISI - MARTVILI - MARTVILI KANJON - BATUMI

Doručak. Nakon doručak odjava  iz hotela. Putovanje započinjemo vožnjom do grada Martvili iako je Martvili najpoznatiji po istoimenom kanjonu, u ovom bujnom regionu Gruzije postoji mnogo više. Od izvora sumpora i bazena sa vodopadima do skrivenih šetnji po jezerima i megrelskih gozbi. Ova lokacija je izuzetno poznata jer sadrži prekrasne prirodne dijelove kao što su vodopad, dvorišta, kamene konstrukcije, rijeka i sam kanjon. Kanjon Martvili je čudo okruženo šumama, visokim planinama i podzemnim rijekama. Jedno od najsjajnijih prirodnih remekdjela je kilometar dug kanjon s veličanstvenim vodopadom kojeg ćemo imati priliku vidjeti vožnjom  brodom kroz kanjon Martvili… Po završetku obilaska povratka u Batum. Po dolasku u Batumi smještaj u hotel. Noćenje. 

 

IX DAN 03.11. nedjelja BATUMI  

Doručak. Danas je dan za pješački razgled Batumija te slobodno popodne za uživanje na plažama Crnog Mora. Krećemo sa razgledom: Žičara Argo – Turski kvart – Batumi Piazza – Europski trg i Medejin stup – Trg Teatara – Astronomski sat – Toranj s rakijom Chacha – Gradska Luka – Rotirajući spomenik Ali i Nino – Abecedni toranj – Batumi Toranj – Kolonade – Plešuće Fontane – Ljetni drveni Teatar – Šetnja rivijerom i vrtovima Batumija – Centralni Park i Jezero Nurigeli.

Poslijepodne slobodno vrijeme za vlastite sadržaje i uživanje na plažama. Oni koji to žele, mogu se opustiti uz gruzijsko vino i nargilu. Preporučujemo vožnju Argo žičarom ili posjet Delfinarijumu koji se nalazi u gradu. Noćenje.

 

X DAN 04.11.  ponedjeljak BATUMI-SARAJEVO 

Doručak. Nakon doručka odjava  iz  hotela, transfer  do aerodroma.  Prijava na let TK 391 , te polijetanje u 11:45 h. Slijetanje u Istanbul u 12:50h, te nastavak leta prema Sarajevu na letu TK u 14:45h. Slijetanje na sarajevski aerodrom u 14:40h. KRAJ USLUGE

Važne napomene: 

 • Organizator “V.I.P.TRAVELS”zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
 • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužana   pismeno obavijestiti putnike.
 • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA: 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
 • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
 • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
 • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
 • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
 • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
 • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
 • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 50% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 21 dana prije polaska.

 

Dodatne informacije

 • Polazak:: Saturday, 26 October 2024
 • Povratak:: Monday, 04 November 2024
 • Cijena:: 2.395,00 KM 

Kontakt informacije

 • Zelenih Beretki bb (Gazi Husrev-begov bezistan) 71000 Sarajevo, BiH
 • +387 (0)33 44 39 00 +387 (0)33 27 18 00

VIP Travels aplikacija

Sve naše ponude
samo dodir od vas

Top